Categories
Huvudrätter

Carpaccio på tofu med potatisgratäng

4 portioner
Till tofun:
1 paket hasselnötstofu (200g)
1 paket rökt tofu (200g), eller någon annan smak du gillar.
1/2 dl balsamvinäger
pinjenötter
färsk basilika, ruccola eller timjan, t.ex.

Gör så här:
1. Reducera balsamvinägern genom att låta en del av vätskan i den koka bort. Kvar blir en sirapsliknande sås.
2. Rosta pinjenötterna i lite olja och salt, låt svalna på hushållspapper.
3. Hyvla tofun i tunna skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg upp skivorna om vartannat på ett serveringsfat och häll över balsamvinägern, garnera med pinjenötter och färska kryddor.

Till potatisgratängen:
3 1/2 dl osötad mandelmjölk (samt ev lite extra att späda med)
100 g cashewnötter
en skvätt veganskt vin
2 vitlöksklyftor finhackade
lite färsk timjan
1 lagerblad
1/2 gul lök, finhackad
havssaltflingor
nymald svartpeppar
600 g potatis (helst en mjölig sort)
olja, för smörjning av formen
ev 2 msk näringsjäst

1. Blötlägg cashewnötterna i 5 minuter. Mixa dem tillsammans med 1 dl vatten till en slät och krämig konsistens. Tillsätt ytterligare 1 dl vatten. Salta.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjölk, cashewblandningen, vin, vitlök, timjan, lagerblad, gul lök, salt och svartpeppar i en kastrull och låt sjuda ca 5 minuter.
3. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Tillsätt potatisen i mjölkblandningen, rör om och låt sjuda tills potatisen är nästan mjuk.
4. Smörj en ugnssäker form med olja. Häll potatisen i formen. Späd ev med mer mandelmjölk om blandningen är för tjock (den ska ha samma konsistens som tunn grädde).
5. Strö ev över näringsjäst. Grädda sedan gratängen i ca 30 minuter, eller tills den fått fin färg och potatisen är mjuk.