Categories
Sötsaker

Blåbärsbullar

ca 30 bullar

Degen
1 pkt jäst
2 dl vatten (fingervarmt)
3 dl havre- eller sojadryck (fingervarmt)
18 dl vetemjöl
2 dl strösocker
150 g margarin
2,5 dl havre- eller soygurt
1½ tsk salt
1 msk kardemumma
Fyllning
300 g mandelmassa (kan uteslutas)
150 g margarin
1,5-2 dl blåbärssylt
2 msk vaniljsocker
Pensling
25 g margarin
1 dl strösocker


1. Lös jästen i havre/sojadrycken och vattnet.
2. Blanda alla ingredienser och knåda degen.
3. Låt degen jäsa i 30 min i skålen med bakduk.
4.  Gör fyllningen: blanda smöret och mandelmassan till en jämn smet. Tillsätt blåbärssylten och vaniljsockret.
5. Kavla ut degen och bred på fyllningen sedan sylten och sist strö på vaniljsocker. Vik degen på mitten, skär remsor och snurra dem.
5. Jäsa under bakduk ca 90-120 min.
6. Grädda på 270°C i ca 8-10 min.
7. Pensla de varma bullarna med smällt margarin/socker.
Anpassad efter recept från kronjäst.se